неделя, ноември 08, 2015

Торта "А-ла-Фантоникс"

Ето и обещаната рецепта за тортата от рождения ми ден..или просто поредната импровизация на любимата ни домашна торта.

Тъй като обикновено чета рецептите само за вдъхновение, без да съблюдавам много количествата, а и обикновено се случва да правим повече от една торта наведнъж, то даването на точните количества на използваните неща в тази рецепта са ми най-трудната част.  Всеки може да се чувства свободен да си добави или намали по нещо от количествата, които съм написала.
Всичко е до усет, сезон и настроение...както и какво има човек у дома...

И все пак по същество за тортата:

Основа:
  • 250 гр. белено слънчогледово семе/ или ядки според желанието/
  • 2-3 с.л сурово какао - по желание - или канела, или рожков
  • 2-3 с.л кокосово масло
  • 15-20 пресни фурми или 1/3 готово тесто от фурми
Бял крем:
  • 300-350 грама сурово кашу (накиснато и отцедено)
  • сок от 1/2 прясно изцеден лимон 
  • 3-4 с.л мед на вкус
  • 2-3 с.л. кокосово масло 
  • и по желание 1 ч.л.  джинджифил на прах
  • 1 ванилия
Лилава изненада между кремовете
  • боровинки (вслучая замразени) 50-100 грама
  • счукани на едро бадеми
  • 1-2 банана 
  • 1-2 с.л кокосово масло
  • сок от 1/2 прясно изцеден лимон 
Кафяв крем:
  • 3-4 банана или повече - за по-дебел слой
  • 1 авокадо
  • 3-4 с.л какао (може и/или брашно от рожков)
  • 10 с.л кокосово масло
  • 1 ванилия
  • ( 1 с.л мед за подслаждане)

Поръсвам формата за торта с малко кокосови стърготини или какао, като напрашавам и стените ѝ. С идеята да запълня фугата между частите и да не се слепи на дъното.
За основата:
в блендера с S-образен нож смилам на сухо първо слънчогледа, след което добавям какаото /рожков или канела /, слагам на късове от тестото от фурми и кокосовото масло. Завъртам съставките, като целта тук е , сместта да е трошлива (като на чийзкейк бисквитената основа, т.е на "трохи"). 

За белия крем:
изцеждам и премивам накиснатото кашу - блендирам пак в блендера с S-образен нож. Като стане хомогенен кремът, добавям сока от лимон, кокосовото масло (предварително разтопено),  няколко лъжици мед, ванилия и по желание джинджифил на прах. Опитвам, за да съм убедена, че е достатъчно вкусно :)
Разстилам сместта във формата за торта (слагам да стегне в хладилника, докато приготвя останалото)

Лилава изненада между кремовете: 
Поръсвам обилно с цели боровинки и накълцани на едро бадеми (или пък лешници). Боровинките в случая са от домашно замразените ми (тъй като приготвям тортата през октомври :))
Пасирам един банан с шепа боровинки, кокосово масло и сок от лимон. Заливам целите боровинки. Ако искам да е повече лилавата смес - пасирам повече от един банан. Всичко това правя с пасатора, но може и в каната на блендера.

Кафяв крем:
отново използвам блендера с S-образен нож (но може и пасатора). Обелени и нарязани слагам авокадото и бананите и пасирам на крем. Добавям кокосовото масло, какаото и ванилията. Блендирам шоколадовата смес. Ако не е достатъчно сладко, добавям една лъжица мед (особено, ако съм използвала само какао, без рожково брашно).

Украсявам със счукани какаови зърна...или кокосови стърготини...или смлени ядки....или каквото ви хрумне...може и просто да се заглади и да се направи лек вълнист ефект ;)
Покривам със стреч фолио и слагам в хладилника...и чакам с нетърпение да стегне или да дойде времето за празнуване :)

* Винаги може да се ползва и друг подсладител, за тази торта предпочетох да е мед, в някои торти дори и мед не слагам (ако съм ползвала рожков/банани или много фурми).
* Кокосовото масло, което ползвам е немско 250 грама пакетчето.
* А за фурмите, ако нямате тесто от фурми, трикът е да се попарят с вряла вода. По този начин се обелват най-лесно, обезкостяват се и готово. Просто има повече цапане ;)

***********************
Има да редактирам този си пост със снимки... но като повторя тортата..или... ако изнамеря някоя случайна снимка...тъй като снимах с телефона, който ме предаде преди няколко дни..и се наложи да затрием всичката информация, запазвана на него. Е, за жалост снимките на тортата не се оказаха на картата, а на телефона...та няма ги вече...но този, който е опитвал тортата...знае за какво иде реч ;)
А аз не гледам рецепти без хубави снимки или без снимки въобще...хахахах... ;)

Затова формулата на тортата ще я дам и в този вид:










Няма коментари: